"Oosterse sfeer in een stijlvol modern interieur"
Tips, top 5 – verlichting ideeën met lampen: sfeervol interieur met de juiste lampen
Tips, ideeën & trucs: met de juiste lampen verlicht je je huis op een sfeervolle maar oo funcionele manier!
Welke interieur trend of kamer styling je ook aanhoudt: Steek eens een (gratis) lampje op en stel al je vragen aan ons!
Wij zijn gespecialiseerd in (in)directe sfeerverlichting, die past bij iedere woonstijl en we zorgen graag voor mooie lichtpuntjes in donkere ruimtes 😉
Advies, maatwerk voor projecten of andere interieurstylingsconcepten nodig? Wij laten onze klanten graag stralen. Lees onze verlichtingstips, lamp-ideeën en sfeerverlichtingstrucs – de beste top 5 om een prachtige lichtplan te realiseren die past bij jouw styling.
bekijk onze lampen collectie in de webshop
1 Sfeer creëren met dimmers
Start met dimmers op je bestaande verlichting – denk aan de spots in plafond en wand. Bij een nieuwbouw project of net opgeleverd huis zijn er al vaak basis punten aangebracht, zodat je meteen aan de slag kan. Deze (universele of wifi led)dimmers zijn multifunctioneel en zorgen voor wat meer sfeer momenten !
Je schakelt zo moeiteloos tussen het hybride thuis werken naar een knusse avond om te relaxen, te lezen of rustig tv te kijken. Met zacht gedimd licht verandert de mood direct naar een gezelliger huis. De tip en snelle budget DIY oplossing voor een lamp met stekker zonder een meegeleverde dimmer is de stekkerdimmer van de bouwmarkt – makkelijk te plaatsen in je stopcontact.
We krijgen vaak de vraag of een bepaalde lamp (lees: armatuur) dimbaar is. Het antwoord is: Ja, ze zijn allemaal dimbaar, maar wel met gebruik van de juiste lichtbron! Let dus goed op of je lichtbron (het peertje) dimbaar is.
Nu je de eerste stap van je basisverlichtingsplan helder is kunnen we overschakelen naar de echte sfeermakers; de indirecte verlichting die de meeste sfeer geeft maar ook een praktische kant kent.
2 Vergeet niet de hoeken van je interieur mooi uit te lichten – van vloerlamp tot wandlamp
Denk verder dan de “standaard” lichtpunten (de basisverlichting zoals plafondspots of hanglampen boven je eettafel): De hoeken in je huis! Het is slim om bijvoorbeeld die donkere hoeken van je zithoek mooi uit te lichten! Wij leggen graag uit hoe je dat kunt doen en waarom. Voor een grote ruimte kunnen dit vloerlampen zijn en voor een kleine kamer zijn wandlampen een stijlvolle oplossing.
Hiermee creëer je mooi indirect licht, omdat het naar boven gerichte licht de ruimte meer volume en rust geeft. Een wandlampje schijnt soms ook naar beneden en kan dan ook als leeslampje dienen, zodat je niet met je boek in het donker zit. Of denk eens aan een “uplighter” met leeslamp als idee voor je zithoek.
staande lamp vloerlamp voor meer volume is huis – ruimtelijke verlichting
3 Indirect licht dat weerkaatst via plafond en muur: welke lamp past het beste in jouw interieur?
Wat kan indirect licht nog meer doen voor je interieur? Dit licht verspreidt zich naar boven en onder via je plafond, wand en/of muur. Het laat hierdoor niet alleen de ruimte groter lijken, maar het creëert een rustige sfeer omdat er minder contrast in de ruimte is, waardoor je met je ogen minder hoeft te knijpen.
Zowel vloerlampen als wandlampen kunnen boven en onder het licht verspreiden.
De trend is nu ook om (kleine) hanglampen, soms in een tros of katrol met een hip snoer (touw, kabel of strijkijzer) te hangen. Deze kun je ook in allerlei hoekjes hangen, ze kunnen daarmee je spotlight vervangen en prima je muurdecoratie of schilderijverlichting extra uitlichten. Ook buiten, onder een tuin- of terrasoverkapping is dit een mooi effect.
Rotan hanglampen kunnen niet alleen binnen, maar ook buiten hangen (eventueel met een exta beschermlaag) en geven een mooi natuurlijk effect door de duurzame materiaal keuze.
4 Jouw kleurenpallet & de kleurtemperatuur van je verlichting
Allereerst: Vervang zo veel mogelijk je halogeenlamp of spaarlamp voor een duurzame led. Kijk je ook weleens op de kleurtemperatuur die vermeld staat op het doosje? Let goed op: op elke lichtbron, van bulb tot peer, vind je een waarde, genaamd “Kelvin” die de de warmte van het lichtaangeeft. Des te hoger, des te koeler. Zo staat een LED lamp met een kleurtemperatuur van 6500K gelijk aan daglicht en een LED lamp van 2800K gelijk aan de ouderwetse gloeilamp qua warmte.
Beneden de 2700K noem je dit “extra warm licht”. Zoek je warm en sfeervol licht? Ga dan voor een LED lamp met een lage kelvin waarde vanaf 2800K of minder. Bij lager dan 1900K spreek je over kaarslicht.
En de “Watt – waarde” of de aanduiding “Lumen” op het doosje? Die geeft de lichtsterkte aan van het (LED) bolletje dat je erin draait, ongeacht de grootte van je fitting zoals E14 of E27. Wanneer je bijvoorbeeld in je hal een lamp wil die sfeer geeft, maar tegelijkertijd genoeg licht geeft om te zien waar je je jas ophangt, gebruik je een lichtbron met een hoog “Lumen getal”.
Het kleurenpallet van jouw interieur speelt ook mee bij de keuze van je lichtbron! Een ruimte met grote ramen en lichte tinten vraagt toch om een andere aanpak dan een ruimte met gekleurde of zelfs donkere wanden en muren.
Hoe laat jij je lampen “blenden” in jouw interieurstijl? Warm oosters, kleurrijk bohemian of eclectic, raw nude-colors, natuurlijke & vergrijsde tinten met een vleugje landelijk romantiek of juist lekker strak & hip met Ibiza chique wit, zwart en hout….Hoe wit moeten jouw witte lampen zijn in een wit zen-achtig interieur om je ruimte rustig te houden?
Of geef je met jouw lichtbron een contrast om je ruimte wat meer spanning te geven? It’s all up to you – light up your living.
Top aanbod: interieur moodboard als gratis klantvriendelijke service
Onze ervaring is dat klanten de “verlichtings beslissing” online best lastig vinden – hoe weet je nou echt of de lamp van jouw – online – keuze geschikt is in jouw huis, in je living, wc-ruimte, hal, vide, zolder of (kinder) slaapkamer?
Hoe voorkom je een teleurstelling van je webshop-aankoop? Elke ruimte is toch net even anders dan dat prachtige voorbeeldplaatje waarop jij je eigen ruimte wil stijlen. Stuur ons een foto van je ruimte en mail dit naar info@interliving.nl zodat wij de juiste lamp(en) in jouw huis of kamer kunnen shoppen – we maken ook desgewenst een interieur-moodbord – maatwerk mogelijk. Best wel handig toch deze gratis service? Scheelt weer een hoop verzend en retour gedoe.
5 Vergroot je verlichtingskeuzes en benut alle opties
Iedere ruimte kent zijn eigen lichtplan. Zo heb je in de keuken praktische spots nodig tijdens het koken. Die spots wil je niet aan hebben staan als je ‘s avonds zit te relaxen.
Combineer je (dimbare) spots met (sfeer)verlichting voor een wisselend effect en gezellige sfeer. Plaats een staande lamp of hanglamp, niet alleen in de keuken,boven het kookeiland maar ook boven de eettafel.
Denk hierbij aan een, twee of drie hanglampen (afhankelijk van de lengte van je eettafel of bar aan je kookeiland). Een leuk alternatief is een extra sfeerlampje in de vorm van een tafellamp op een sidetable die je gebruikt voor de intiemere momenten, zoals een borrelen met vrienden of familie.
Combineer dit met een paar kaarsjes en je hebt meteen een uitnodigende sfeer voor goede gesprekken 🙂 Als je meer keuze hebt met je verlichting in je interieur benut je alle opties op elk moment van de dag.
Na deze top 5 tips, stylingtrucs en ideeën voor de juiste (sfeer)lamp helpen we je graag om de juiste lamp bij jouw interieur en woonstylings-wens te matchen. Kom langs, of stuur ons dus gerust een foto van je ruimte en wij geven je sfeervolle inspiratie!